Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyenlik) İpek Gümen, sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler hakkında bilgilendirme yayınladı. Gümen, verdiği bilgilerde şunları kaydetti;
“Korona virüs salgını ile beslenmemiz ve bağışıklığımızın önemi vurgulanmış oldu ve beslenmemizin sağlığımızı etkileyen en önemli şeylerden biri olduğu toplumca anlaşıldı. Hiçbirimizin daha önce benzerini yaşamadığı bu süreçte akıllarda birçok soru var, en çok merak edilenlerden biri de bağışıklığımızı nasıl güçlendireceğimiz. Şimdi onları biraz ele alalım.
Bağışıklığımızı Etkileyen Faktörler ve Yiyecekler
Uyku Düzeni
Güçlü bir bağışıklık düzeni için uyku düzeni şart. Uykuda salgılanan melatonin hormonu bağışıklığımızda bize yardımcı olur ve üretim ve salınımı karanlık ile başlayan ve aydınlıkla sona eren bir hormondur. Melatonin bağışıklığın yanında ayrıca adrenal bez ve tiroit bezi fonksiyonları, üreme, yaşlanma gibi birçok biyolojik fonksiyonun düzenlenmesinde rol oynar. İnsanlarda melatonin salınımı karanlığın çökmesinden hemen sonra başlar (20:00-23:00), gecenin ortasında (02:00-04:00) pik düzeylere ulaşır, sabah saatlerinde (07:00-09:00) ise sona erer. O nedenle özellikle 23.00’ten itibaren uyuyor olmamız çok önemli.
Spor
Bağışıklığımızı etkileyen bir diğer önemli faktör ise spordur. Yapılan araştırmalar sonucu orta yoğunlukta ve uzun süre devam eden egzersizlerin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya koyulmuştur. Ayrıca düzenli yapılan sporda bağışıklık sistemi elemanlarını çok daha fazla bulunduğunu için spor yapmak kadar sporu düzenli ve uzun süre yapmak da önemlidir. Eğer spor yapmanızı engelleyecek bir sağlık probleminiz yoksa düzenli spor yapmaya, sporu yaşam alışkanlığı haline getirmeye özen gösterelim.
Beslenme
Sağlıklı beslenme güçlü bir bağışıklık için olmazsa olmazdır. Dengeli bir şekilde tüm ihtiyacımız olan besinleri tüketmek çok önemlidir. Bağışıklığımızı güçlendiren besinleri şu şekildedir;
Meyve ve sebzeler
omega-3 yağ asidi ; yağlı balıklar, ceviz, bademi kuru fasulye, keten tohumu, yeşil yapraklı sebzeler
D vitamini; yumurta sarısı, D vitamini ile zenginleştirilmiş gıdalar (örn. süt, yoğurt)
Çinkodan zengin besinler; kümes hayvanları, kırmızı et, fındık, kabak çekirdeği, susam, fasulye ve mercimek
Probiyotik içeren besinler; ev yapımı yoğurt, kefir, tarhana çorbası, salatalık turşusu, kombucha –(Kombu çayı)”