Karadeniz Ereğli’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, kadınlara istihdam kapısı açmayı, kadın üreticileri bir araya getirmeyi, ürünlerin marka haline gelmesini sağlamayı hedefleyen Kadın Gücü Kooperatifinin törenle açılışı yapıldı.
Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ın eşi Neriman Posbıyık’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptığı kooperatifin ofis ve üretim binasının açılışı yapıldı. Neriman Posbıyık, hedeflerinin kadın istihdamını artırmak olduğunu belirterek, “Köylerde ve şehirde üretim yapan, bizimle çalışmak isteyen kadınları bir araya getireceğiz. Şimdiden ön üretim faaliyetlerine başlandı. Asıl yoğun üretim süreci bahar ve yaz aylarında gerçekleşecek. Bu çalışmanın para kazanmak, evine ekmek götürmek isteyen kadınlara büyük bir istihdam kapısı olacağına inanıyorum” dedi.
Kadın Gücü Kooperatifi’nin ofis ve üretim binasının açılışına CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Belediye Başkanı Halil Posbıyık, TSO Başkanı Arslan Keleş, siyasi parti ilçe başkanları, STK temsilcileri ve Ereğlili kadınlar katıldı.
Kadın Gücü Kooperatifi Başkanı Neriman Posbıyık, açılışta yaptığı konuşmada kurulan kooperatif ile kentte kadın gücü istihdamını artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Neriman Posbıyık şunları söyledi:
Çok heyecanlı bir gün bence, kadınlarla ilgili herşeyde çok heyecanlanıyorum.
Bu özel günde bir araya gelmenin mutluluğunu, heyecanını yaşıyoruz.
Bir grup kadın olarak bir süredir devam ettirdiğimiz kadın kooperatifi kurma çalışmalarını tamamladık ve büyük bir coşkuyla yola çıkıyoruz. Bu günün heyecanını bizimle paylaştığınız için hepinize tek tek teşekkür ediyorum.
Açılış için 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü özel olarak seçtik. 8 Mart, kadının mücadele gücünü ortaya koyan, kadının isterse neleri başarabileceğini ifade eden önemli bir gün. Biz, kadınların mücadele tarihinden de güç alarak yola çıkıyoruz. Bu yaklaşımımızın ifadesi olarak, kooperatifimizin adını da Kadın Gücü olarak seçtik.
AMACIMIZ: KADINLARA İSTİHDAM KAPISI AÇMAK
Karadeniz Ereğli Kadın Gücü Kooperatifi, kadınlara istihdam kapısı açmayı, kadın üreticileri bir araya getirmeyi, pazarlama yöntemlerini geliştirmeyi ve yöresel ürünlerin marka haline gelmesini sağlamayı hedefliyor.
Kooperatifimiz, Kdz. Ereğli Belediyesi’nin ve Ereğli’ye gönül vermiş iş insanlarının desteğiyle, katkılarıyla kuruldu. Kuruluşu için yasal süreç tamamlandı. Kooperatif binası hazırlandı, üretim ortamı sağlandı. Bu süreçteki desteklerinden ötürü belediyemize, iş insanlarına, Ticaret Odası başkanımıza da yürekten teşekkür ediyorum.
“KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURACAK HALE GETİRMEK İSTİYORUZ”
Amacımız en kısa süre içinde kooperatifi kendi ayakları üzerinde duran bir yapıya kavuşturmak. Burada da Ereğli’mizin üretken, çalışkan kadınlarına güveniyorum. Bu çatı altında kadınlar olarak güç birliği yapıyoruz. Birlikte kurduk, birlikte başaracağız.
Kooperatif, kadınlara istihdam imkanı yaratmayı, kadın üreticileri desteklemeyi, pazarlama ortamı oluşturmayı, şehirde yetişen ürünlerin marka haline getirilmesini hedefliyor. Bunların ilk adımlarını atmak için kurucular olarak, yönetim ve denetim kurulu olarak, bize destek veren gönüllü bir ekiple birlikte yaklaşık dört aydır yoğun bir çalışma temposu içindeyiz. Bu çalışmaları hepimiz bir sosyal sorumluluk anlayışıyla, gönüllülük çerçevesinde sürdürüyoruz. Kurucularımız şu isimlerden oluşuyor:
Neriman Posbıyık, Yaşare Aydın, Gönül Çelik, Emine Posbıyık, Serpil Özsoy, Ebru Yapıcı, Safiye Karaarslan.
ÜRETEN KADINLARI BİRARAYA GETİRECEĞİZ
Bütün hazırlıklar başlatıldı, gerekli ekipman temin ediliyor. Köylerde ve şehirde üretim yapan, bizimle çalışmak isteyen kadınları bir araya getireceğiz. Şimdiden ön üretim faaliyetlerine başlandı. Asıl yoğun üretim süreci bahar ve yaz aylarında gerçekleşecek. Bu çalışmanın para kazanmak, evine ekmek götürmek isteyen kadınlara büyük bir istihdam kapısı olacağına inanıyorum. Bütün ekibimizin inancı da bu yönde…
DAHA ÖNCE KURULAN KOOPERATİFLERİ ZİYARET ETTİK
Bu süreçte deneyimlerinden yararlanmak için daha önce kurulmuş kooperatiflerden bazılarını ziyaret ettik, bilgiler aldık. Buna devam edeceğiz. Bu ülkenin üretken, akıllı kadınları, kooperatifler eliyle bir araya gelerek daha eşitlikçi, paylaşımcı, hayatın içinde üreten bireyler olarak mucizeler yaratıyor. Pandemi koşullarının zorlamalarına rağmen, ekonomide kadınlar aleyhine gelişen adaletsiz, eşitsiz çalışma hayatına rağmen kadınlar bir arada çözüm üretmenin modelini oluşturmaya çalışıyor.
Kadın kooperatifleri konusunda çok başarılı örnekler var. Zorluklar yaşadıklarını da gözlüyoruz. Bunları dikkate alarak, deneylerden yararlanarak, kararlı adımlarla ama acele etmeden hareket ediyoruz. Temellerimizi sağlam atalım, istiyoruz.
Hedefimiz; önce kendi ayaklarımız üzerinde durup, daha sonra Ereğli’mizde kurulan diğer kadın kooperatifleriyle işbirliği yaparak Ereğli’yi bu alanda da örnek bir noktaya taşımak. Bu konuda çatı kooperatif örgütleriyle de bağımız olacak. Yine kadın kooperatiflerine yönelik proje desteklerinden yararlanmak için ön çalışmalarımızı başlattık.
“KADINLARIN EKONOMİK YAŞAMDA GÜÇLENMESİ ÖNEMLİ”
Kadınların ekonomik yaşamda güçlenmesi, özgüveninin artması, üretimde daha çok yer alması, Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından da önemli sonuçlar doğuracaktır. Kadının olduğu yerde hayat yeşerir. Biz burada bunun küçük bir örneğini vereceğiz.
Bu çalışmamız kapsamında Ereğli’mizin mevsimsel ürün tablosunu oluşturduk. Kooperatif bünyesinde her mevsimde hangi ürünleri üreteceğimize ilişkin ön çalışma yaptık. Bu yöreye özgü meyve ve sebzelerle neler üretilebileceğini belirledik. Mutfak kültürümüzün güzel örnekleri başta olmak üzere, geleneksel ürünleri en sağlıklı ve en doğal halleriyle burada üreteceğiz. Sürpriz ürünlerimiz de olacak.
“DOĞRUDAN SATIŞ YAPACAĞIZ”
Bu ürünlerin üretiminden pazarlanmasına kadar bütün noktalarda kadınlar aktif görev alacak. Pazarlama konusunda sosyal medya mecraları kullanılacak, ayrıca doğrudan satış yapılacak.
Kadınlar düzenlediğimiz mekanlarda, hijyen koşullarda, belirlediğimiz standartlara göre üretim yapacaklar. Önlüklerle, bonelerle, temizlik kurallarına azami dikkat edilerek, sağlıklı ve doğal malzemeler kullanılarak üretim yapılacak. Bu süreçte kadın çiftçiler de desteklenecek.
Kadın kooperatifleri, kadının işbirliğinin gücünü ortaya koyması açısından büyük bir deney olacaktır. Biz burada güç birliği yapıyoruz. İstihdam imkanı oluşturuyoruz. Yeni alanlar açarak kadının sadece evinde üretimle kısıtlı kalmamasını, katma değer yaratacak şekilde ev dışında da üretip para kazanmasını destekliyoruz.
Bu kooperatif Ereğli kadınlarının dayanışma gücü olacaktır. Hayatın her alanında sorumluluk üstlenen ama bunun karşılığını alamayan kadınlar için umut olacaktır.
Başta bizi destekleyen Karadeniz Ereğli Belediyesi ve iş insanları olmak üzere bu süreçte gönüllü olarak heyecanla görev yapan bütün arkadaşlarımıza, kurucularımıza ve en önemlisi, bize güç veren Ereğli halkına yürekten teşekkür ediyorum.
Kadın Gücü Kooperatifimizin yolu açık olsun.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlu olsun.
Bugün bir kez daha, kadına karşı şiddetin engellendiği, kadınların iş yaşamında, karar alma mekanizmalarında aktif ve eşit koşullarda yer alabildiği bir Türkiye için hepimiz mücadele edelim, diyoruz.
Neriman Posbıyık ve Yönetim Kurulu Üyeleri, yapılan çalışmalar hakkında katılımcıları bilgilendirdi.